De paardentandarts, controle en behandeling minstens een keer per jaar controle
Gebitscontrole door de dierenarts
Het is belangrijk om het gebit van uw paard regelmatig te laten controleren. Voor het optimaal functioneren en presteren van het paard is een goed gebit nodig. Het gebit wordt gebruikt om het voer op te nemen, het goed kauwen van dit voer is de eerste stap in de spijsvertering. Bij regelmatige controle worden gebitsproblemen in een vroeg stadium opgemerkt en zo kan voorkomen worden dat een afwijkend gebit tot gezondheidsproblemen leidt.
Graag willen we u er ook nog op wijzen dat het mogelijk is om bij de inenting een gebitscontrole te laten uitvoeren! Onze paardenartsen komen bij u op huisvisite voor controle en behandeling van het gebit van uw paard. Wij komen aan huis in de wijde omgeving van Schildwolde; van Groningen, Hoogezand, Harkstede en Winschoten tot aan Stadskanaal en Assen verder naar het zuiden. We beschikken over een volledige tandheelkunde unit in de auto om een gebitsbehandeling bij uw paard aan huis uit te kunnen voeren.
Paarden gebit
Het paard heeft, net als mensen, een melkgebit en een blijvend gebit. De eerste melksnijtanden kunnen al doorgekomen zijn voor het veulen geboren is. De laatste melktanden komen tevoorschijn als het veulen ongeveer 8 maanden oud is, het veulen heeft dan 24 tanden en kiezen. Het wisselen van het melkgebit voor het permanente gebit begint op ongeveer 2,5 jaar en de meeste 5 jarigen hebben al hun permanente tanden en kiezen. Het volwassen paard heeft 36 tot 44 tanden en kiezen.
Hoe vaak moet het gebit van mijn paard gecontroleerd worden?
Het gebit van ieder paard zou minimaal één keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Bij paarden die aan het wisselen zijn (2,5 tot 5 jarigen) kan vaker een controle nodig zijn om dat in deze periode erg veel verandert in de mond, ook kunnen ‘doppen’ op de kiezen blijven zitten. Bij het wisselen lossen de wortels van de melkkiezen op door de druk van de doorkomende, permanente kiezen. Wat van de melkkiezen overblijft is een dun laagje, dit zijn de ‘doppen’. De scherpe punten die aan de onderzijde van deze doppen kunnen zitten zijn pijnlijk bij het kauwen. Doppen kunnen ook het goed doorkomen van de permanente kiezen verhinderen. Het is van belang het gebit van het jonge paard ook in ieder geval te laten controleren voordat een bit in de mond geplaatst wordt. Een afwijkend gebit kan voor veel problemen zorgen tijdens het beleren.
Doordat het gebit van het paard gedurende het hele leven slijt kunnen de kiezen van oudere paarden zo ver zijn afgesleten dat ze niet meer goed kunnen kauwen. Ook kunnen kiezen los zijn gaan zitten of verdwenen zijn en zo het kauwen moeilijker maken. Om paarden van 20 jaar en ouder in goede conditie te houden is het vaak nodig twee keer per jaar het gebit te controleren en bij te werken.
Geldt dit ook voor ezels?
De gebitten van paardachtigen zoals ezels, muilezels en zebra’s zijn op de zelfde manier opgebouwd als dat van het paard. Hun gebit slijt op dezelfde manier en ook kunnen dezelfde afwijkingen ontstaan. Ook voor deze dieren zijn regelmatige gebitscontroles dus van belang.
Hoe weet ik of mijn paard last van zijn/haar gebit heeft?
De manier waarop een paard pijn in de mond laat zien en in welke mate variëren enorm. Aan een paard met grote afwijkingen in het gebit kan bijvoorbeeld niets te merken zijn, terwijl een paard met relatief kleine afwijkingen erg veel problemen in de africhting kan laten zien.
Wat zijn wolfskiezen?
De wolfskies is de eerste kies in de rij en is niet altijd aanwezig. Ze bevinden zich meestal in de bovenkaak, wolfskiezen in de onderkaak zijn zeldzaam. Het paard kan dus 0 tot 4 wolfskiezen hebben. Het kiesje heeft eigenlijk geen functie en de grootte van zowel de kroon als de wortel kan variëren. Doordat deze kies scherp kan zijn en soms los zit kan hij veel problemen opleveren bij onze moderne sportpaarden, het bit ligt er immers vlak tegen aan. Als ze doorkomen gebeurt dit ongeveer vanaf 6 maanden tot 3 jaar. Het is aan te bevelen een paard voor het beleren te laten controleren op het voorkomen van deze wolfskiesjes en deze zonodig te laten verwijderen. Het verwijderen gebeurt onder sedatie en plaatselijke verdoving. Het paard kan binnen enkele dagen weer gebruikt worden. Zogenaamde blinde wolfskiesjes die niet doorgekomen zijn maar wel als een bultje onder het tandvlees te voelen zijn kunnen ook veel last geven. Deze dienen dan ook verwijderd te worden.
Wat is de invloed van het rantsoen op het gebit van het paard?
Het paard is een herbivoor, dit wil zeggen dat het paard alleen leeft van plantaardig voedsel. Het paardengebit is dan ook oorspronkelijk bedoeld om zo’n 16 uur per dag harde, taaie plantendelen te vermalen, hierdoor slijten de tanden en kiezen gelijkmatig af. In de loop der jaren zijn de soorten voedsel die het gedomesticeerde paard te eten krijgt behoorlijk veranderd. Vroeger kreeg het paard voornamelijk harde voersoorten voorgeschoteld zoals haver, gerst, hooi en gras. Tegenwoordig krijgen de meeste paarden de relatief veel zachtere kant en klare paardenbrokken en minder ruwvoer zoals gras, hooi en kuil. De tanden en kiezen slijten hierdoor minder en ongelijkmatiger af. Er kunnen hierdoor gebitsproblemen ontstaan.
Wat kan de dierenarts doen?
Een goed moment om het gebit van uw paard te laten controleren is tijdens de jaarlijkse enting. Een regelmatige controle kan ernstige problemen voorkomen. De dierenartsen van de praktijk zijn opgeleid om het gebit van uw paard vakkundig te behandelen. Om de behandeling met zo min mogelijk stress te laten verlopen kan eventueel een kalmerend middel worden toegediend.