Vuurwerkangst komt veel voor bij huisdieren, probeer er nu al iets aan te doen
Op tijd beginnen met ondersteunende medicatie
Eind december wordt er weer veel geknald, maar op sommige plaatsen begint het al eerder. Er zijn verschillende vormen van vuurwerktraining, daar moet je op tijd mee beginnen wil het voldoende effect hebben.
kijk voor tips op de website van het LICG.
Als u vragen hierover hebt, bel gerust naar de praktijk of kom langs op het spreekuur, om de mogelijkheden te bespreken. Begin op tijd om uw dier veel stress te voorkomen.
Er zijn verschillende medicijnen die angst onderdrukken, met sommige moet je al enkele weken van tevoren beginnen om een spiegel op te bouwen en om de hond/kat te kunnen trainen.
Voor alle medicatie geldt dat ze alleen kunnen worden voorgeschreven aan dieren die bekend zijn in de praktijk en recent nog gezien zijn, anders moeten ze eerst komen voor een gezondheid controle om te zien welk medicijn geschilt is voor uw dier.
Natuurlijk hebben we ook nog wel pillen die je op de avond zelf kunt geven en een pasta voor in de wang dat het ontstaan van angst voorkomt. Ok hiervoor moet het dier gezien zijn door een dierenarts.
Graag willen wij u informeren over de beschikbare methoden om de angst voor vuurwerk te verminderen. Voor sommige therapieën geldt, dat het loont om er vroeg mee te beginnen.
- Gedragstherapie
Zoek een filmpje op het internet op en zet het geluid heel laag, ga met de hond spelen en leid hem/haar af met speeltje of een voertje. Gaat dit goed, dan kan het volume langzaam opgevoerd worden. Let wel: het kan dagen tot weken duren voordat het volume omhoog kan. Wordt de hond angstig: doe een stapje terug in de training. Voor gedegen advies en begeleiding verwijzen wij graag naar een aantal hondentrainers in de buurt. U kunt hiervoor bij ons advies vragen.
- Adaptil (hond), Feliway (kat)
Adaptil is een homeopathisch middel in een halsband- en verdampervorm. Ook zijn er tegenwoordig smakelijke tabletten op de markt. Adaptil kan werken bij honden bij milde stressklachten. De hond wordt niet suf.
Feliway is een homeopathisch middel in een verdamper- of sprayvrom. Feliway kan werken bij katten bij milde stressklachten. De kat wordt niet suf.
- Zylkène (hond en kat)
Capsules van Zylkène worden ingezet om stress te verminderen in verschillende situaties en kan ook uitstekend gebruikt worden in combinatie met gedragstherapie zodat het lerend vermogen wordt bevorderd en de hond tijdens therapie niet te snel in de stress schiet.
Het is aangeraden om tijdig te beginnen met Zylkène, dat wil zeggen enkele dagen tot weken voor de jaarwisseling. Honden en katten worden niet suf.
- Pexion (hond)
Pexion is een medicament dat naast gebruik tegen epilepsie ook een goede werking kent tegen angst ten gevolge van harde geluiden. Het is geadviseerd om 2 dagen voor de verwachte angst te starten. Voordat Pexion afgegeven kan worden, dient de dierenarts de hond recent te hebben gezien (binnen de afgelopen vier maanden). Sommige dieren kunnen wat wiebelig of suf worden. Dit kan ook gedurende de therapie verdwijnen.
- Sileo (hond)
Sileo is beschikbaar in een pasta die door het slijmvlies in de mond wordt opgenomen. Sileo is bestemd voor de oudejaarsavond zelf. Voordat Sileo afgegeven kan worden, dient de dierenarts de hond recent hebben gezien (binnen de afgelopen vier maanden). Sileo dient gegeven te worden vóórdat de hond erge stress krijgt. Het kan dus zijn dat u reeds rond 12 uur ’s middags dient te starten op oudejaarsdag. Bij hogere doseringen kunnen honden suf worden.
- Gabapentine (kat)
De poeder in de capsules van gabapentine werken goed stressverlagend op de oudejaarsavond zelf. Voordat gabapentine afgegeven kan worden, moet de dierenarts de kat dit jaar hebben gezien als de kat ouder is dan 8 jaar. Katten kunnen wat slomer en wiebelig worden.
Nog enkele algemene tips: sluit de gordijnen zodat de lichtflitsen minder zichtbaar zijn. Zet de radio aan zodat de knallen minder hoorbaar zijn. Als uw huisdier zich wil verstoppen, laat hem/haar daar naar toe gaan en maak er een holletje van zodat uw dier zo min mogelijk meekrijgt van de jaarwisseling.
Nederland is overigens één van de weinige landen in onze omgeving waarbij particulieren zo veel vuurwerk afsteken. Rond oud en nieuw vertrekken naar een vakantiepark in het buitenland is voor sommige dieren dus een goed idee. In Nederland zelf bestaan ook vuurwerkloze, hondvriendelijke vakantieparken.
Vuurwerkconsult ;In verband met de registratie van meerdere middelen voor vuurwerkangst, is het niet toegestaan om zomaar over de balie medicijnen mee te geven. Gezien de (serieuze!) contra-indicaties en bijwerkingen die kunnen ontstaan is het belangrijk dat we de middelen op maat geven en alleen voorschrijven aan dieren die we kennen. Advies: als een dier het afgelopen jaar niet geweest is en/of de gezondheidsstatus is onduidelijk, plan een vuurwerkconsult in (eventueel tegen gereduceerd tarief) bij de dierenarts, zodat samen met de eigenaar gekeken kan worden welk middel geschikt is.
Mocht u vragen hebben en/of meer informatie willen, dan staan wij u graag te woord.
Bel voor overleg met de praktijk; 0598-421558.