Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

Entingen Hond

Door uw hond regelmatig te laten inenten wordt hij beschermd tegen verschillende ziektes; de ziekte van Weil,Parvo,hondenziekte,hepatitis,kennelhoest, en rabies

Pups worden geënt op 6 weken;parvo en hondenziekte, op 9 weken, weil en parvo, en op 12 weken,(cocktail) weil, parvo, hondenziekte, hepatitis en kennelhoest, deze laatste wordt na 1 jaar herhaald en daarna om de 3 jaar,  de ziekte van weil enting en kennelhoest wordt ieder jaar herhaald.

Als een hond mee gaat naar het buitenland moet hij minstens een maand van te voren ingeënt worden tegen Rabiës, deze enting is 3 jaar geldig.  Deze enting kunnen ze pas krijgen op 3 maanden leeftijd.

  • de ziekte van Weil, Waarschijnlijk is deze ziekte de meest voorkomende zoönose(besmettelijk voor mens en dier) ter de wereld. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Deze kunnen in de urine van zoogdieren, vogels en reptielen voorkomen. Daarnaast is de bacterie te vinden in het water waar ratten leven. Let op urine van besmette honden, vooral reuen likken vaak urine op.      

Een mens of dier wordt besmet als huidwondjes of de slijmvliezen van ogen, neus of mond in contact komen met besmette urine of water, bijvoorbeeld door watersport of zwemmen in een meer of plas. De ziekte kan ook voor de mens ernstige gevolgen hebben soms met dodelijke afloop.  Bij mensen heeft het ziekteverloop 2 fasen, eerst een acute fase; koorts, hoofdpijn en algemeen ziek, dit duurt ongeveer een week. dan volgt de 2e fase waarin in de urine bacterien worden uitgescheiden en wordt de weerstand opgebouwd. 90% hersteld restloos, 10% krijgt lever/nier schade en/of bloedingen. Zwangere vrouwen kunnen een abortus krijgen.

Bij huisdieren zijn de symptomen niet specifiek, soms geen verschijnselen, maar vaak koorts, braken, diaree, buikpijn, geen eetlust, zwak stijf en spierpijn.   Laat uw hond inenten, de eerst maal is dit 2 keer met 3 tot 5 weken tussentijd. Vervolgens jaarlijks!!, het liefst in het voorjaar, omdat de kans op besmetting in de zomer het grootst is. De inenting werkt nooit 100% omdat het aantal typen Leptospira bacteriën erg groot is. Blijf dus altijd alert!

 In de nieuwe entstof (sinds mei 2014) zitten 4 verschillende typen leptospirose; icterhaemorrhagiae, canicola, australis en grippothyphosa,  de laatste twee zijn nieuw. Om een goede bescherming te bieden wordt geadvieseert om na de jaarlijkse enting 3-5 weken later een booster enting te geven.

  • Parvo; is een virusziekte die bij niet ingeënte dieren zeer ernstige gevolgen kan hebben. Niet inenten betekent dat het risico op ernstig ziek worden veel groter is. Sommige patiënten overlijden aan deze ziekte ondanks de goede verpleging. Door het preventief inenten zijn de ziekte verschijnselen veel minder erg.       

Een parvobesmetting is te herkennen door het optreden van ernstige, bloederige waterdunne diarree en braken. Het dier droogt hierdoor uit, daarnaast zorgt een parvo-infectie voor een sterk afgenomen weerstand tegen andere ziekten. Met name jonge en erg oude dieren zijn gevoelig voor de ziekte.    Pups worden op 6, 9 en 12 weken hiertegen geënt, waardoor ze goed beschermd zijn vanaf 12 weken,  na 1 jaar wordt de enting herhaald waarna de dieren 3 jaar beschermd zijn, om de 3 jaar wordt deze enting herhaald omdat dan de bescherming erg terugloopt.

  • Hondenziekte; is virusziekte die het meest bij jonge dieren voorkomt. Anders dan de naam doet vermoeden komt hondenziekte niet alleen bij honden voor, ook wolven, fretten en nertsen zijn er gevoelig voor.  Een dier dat besmet is krijgt koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree, soms wordt het zenuwstelsel aangetast, ook kan de hoornlaag op de neus en voetzolen zich verdikken.  Doordat veel honden tegenwoordig tegen hondenziekten worden gevaccineerd is het aantal ziektegevallen in Nederland sterk verminderd. Echter in een aantal Europese landen waar veel minder gevaccineerd wordt, zijn wel uitbraken van hondenziekte gemeld. Uit dit voorbeeld blijkt wel dat een goede vaccinatie echt noodzakelijk is.          

Met een speciale (puppy)enting op uiterlijk 7 weken is de pup tot plusminus 3 maanden goed beschermd. Daarna volgt dan de inenting op een leeftijd van 12 weken. Hierna is het voldoende om de vaccinatie samen met de andere entingen een keer per 3 jaar te herhalen.

  • Hepatitis,; is een besmettelijke leverziekte, die bij de hond wordt veroorzaakt door het adenovirus. Dit virus kan allerlei schadelijke effecten in het lichaam veroorzaken waarbij vooral de leverontsteking zeer ernstige gevolgen kan hebben. Hepatitis kan alleen voorkomen worden door middel van vaccinatie. De ziekte komt bij dieren van alle leeftijden voor.     

Een eenmalige vaccinatie op een leeftijd van 12 weken en een herhalingsvaccinatie op een leeftijd van een jaar zorgen voor een goede weerstand. De vaccinatie kan samen met de andere entingen herhaald worden. 1 keer per 3 jaar.

  • kennelhoest; is een zeer besmettelijk ziekte die een infectie aan de voorste luchtwegen geeft (de keel en de luchtpijp).   De belangrijkste verwekker is de Bordetella Bronchoseptica bacterie. Behalve deze bacterie spelen ook virussen (Influenza) en stress een rol.

    Waarom is inenten belangrijk?
    Het hoesten, dat soms gepaard gaat met braken of kokhalzen, kan bij een aantal dieren wel een paar weken duren. Een bekende complicatie is de longontsteking.     Als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, is een preventieve actie in de vorm van een enting zeker aan te bevelen.    Veel Pensions vragen speciaal om de kennelhoest enting voor hond en kat omdat de dieren door stress en een hogere infectiedruk in een pension extra gevoelig zijn voor kennelhoest.    Ook als uw hond naar puppy-cursus of gehoorzaamheids cusus gaat is de kennelhoest enting aan te bevelen.

     Kennehoest enting wordt gegeven via een neusdruppelenting.( alle andere entingen worden via een onderhuidse injectie gegeven)  Dit geeft lokaal (in neus en keel) een extra goede weerstand en wordt snel opgenomen zodat het ook in het hele lichaam voor weerstandsopbouw zorgt.  De enting geeft na een week al voldoende bescherming een jaar lang.

  • rabies;  Hondsdolheid (rabiës) is een levensgevaarlijke virusziekte die overal ter wereld voorkomt, in Nederland is de gevaarlijkste variant van het virus echter verdwenen. De minder gevaarlijke variant wordt echter nog wel aangetroffen bij vleermuizen. De rode vos zorgt in Centraal-Europa voor verspreiding van het virus. In Noord-Europa is dit de poolvos en in Noord-Afrika de hond. Alle warmbloedige dieren kunnen geïnfecteerd worden en meestal sterven zij als gevolg hiervan. Bij mensen ligt dit het sterftepercentage tussen de 35 tot 57 %.

    Hoe kan ik Hondsdolheid oplopen?
    Meestal wordt het virus overbracht na een beet van een drager van virus. Maar dit kan ook gebeuren als huidwondjes of slijmvliezen van ogen of mond in contact komen met besmet speeksel. In grotten waar vleermuizen voorkomen kunt u ook besmet raken door het virus in te ademen. Een vleermuis die besmet is met het virus scheidt dit namelijk uit via zijn urine.

    Hoe weet ik of mijn dier besmet is met Hondsdolheid? 
    De ziekteverschijnselen zijn bij dieren te vergelijken met die van de mens. Extra kenmerken zijn speekselvloed, spiertrillingen en dieren worden vaak agressief.

    Hoe kan ik voorkomen dat ik geïnfecteerd raak met het rabiës virus?
    Inenten tegen het virus is mogelijk en word ook gedaan bij mensen die een extra grote kans op besmetting lopen. Ook als er kort na een beet van een dier gevaccineerd word kan dit nog voorkomen dat de ziekte ontstaat. In West-Europa komt rabiës nauwelijks meer voor, mede doordat vossen succesvol worden gevaccineerd met een entstof die in voedsel verwerkt zit. Wees altijd voorzichtig met gevonden vleermuizen. Of ze nu levend, zwak of dood zijn, raak ze niet aan zonder handschoenen. Breng ze naar de dierenarts voor onderzoek op hondsdolheid. Schakel bij een beet van een vleermuis altijd de huisarts in.

    Hoe kan ik voorkomen dat mijn dier de ziekte krijgt?
    Inenten van uw hond is in Nederland niet nodig, indien u echter naar het buitenland gaat met uw dier bent uw verplicht uw dier in te laten enten.