Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

Een nieuw konijn of cavia in huis;Wat hebt u nodig om uw dier zo goed mogelijk te verzorgen.

Een nieuw huisdier en wat nu?

Een konijn is geen kleine kat.

Konijnen en cavia's vragen om speciale aandacht voor de huisvesting voeding en verzoring.

Voeding; het allerbelangrijkste voor zowel konijn als cavia is hooi!!  fris stofvrij hooi.

daarbij mogen ze nog een klein beetje brokjes, pellets of mengvoer hebben, en cavia's een vitamine C bron; cavia brokjes of appel/sinasappel of iets dergelijks. 10gram pellets per kg dier per dag.

voor de darmen en voor het gebit is het belangrijk dat ze de hele dag de beschikking hebben over hooi.

natuurlijk ook voldoende water in een bakje en/of in een drinkfles.

zie verder ook de apparte rubriek Voeding van konijn

 

Huisvesting; Cavia's en konijnen kunnen zowel binnenshuis als buiten worden gehouden.

Het zijn groepsdieren die het liefst een of meer soortgenootjes als gezelschap hebben.

Belangrijk is dat ze niet op de tocht staan. Buiten moeten ze in een hok kunnen met voldoende stro en/of hooi om een holletje in te maken, zeker in de winter.  In de zomer is het belangrijk dat ze in de schaduw kunnen.

Als u uw dier buiten wil huisvesten begin er dan mee als het buiten warm is, niet ineens vanuit de warme kamer in de kou, en ook andersom van de kou in de warmte moet geleidelijk gaan.

Vooral op warme dagen is extra controle nodig van buitenkonijnen. Vliegen kunnen hun eitjes in vies geworden vacht (bijvoorbeeld door urine of ontlasting) gaan leggen, waardoor er maden uitkomen die de huid en spieren van het konijn kunnen aanvreten. Dit is een zeer levensbedreigende situatie waarvoor u direct contact met een dierenarts moet opnemen. 

Verzorging: De meeste konijnen en cavia's hoeven niet geborsteld te worden, sommige vachten vereisen wel af en toe een borstelbeurt.

Het hok moet zo groot zijn dat uw dier een lekker plekje kan maken om te slapen en op een andere plek poepen en plassen. De meeste konijnen en cavia's zijn zindelijk en zoeken een hoekje van hun hok uit als poepplek, ook als ze los in de woonkamer lopen gaan ze op de bak. Let dan wel op kabels van telefoon en elektriciteit want ze houden erg van knagen.

Let bij het verschonen erop of er normale ontlasting is en steeds een zelfde hoeveelheid vocht.

Als er geen of te kleine keuteltjes komen eet uw dier te weinig en kan er een probleem met het gebit of het maagdarmstelsel zijn.

Als Uw konijn te natte ontlasting heeft, plakt het aan zijn kont. Hierdoor ontstaat vooral bij warm weer kans op Myasis; vliegeneitjes die op de vuile vacht gelegd worden waar larven uit komen die zich door de huid van het dier heen eten.

Dus let op als er dikke groene vliegen rond Uw konijn vliegen.

 

Inentingen.  Voor cavia's hebben we geen inenting en ze zijn ook niet gevoelig voor de ziektes van de konijnen.

Er zijn twee gevaarlijke ziekten bij konijnen die vaak een dodelijke afloop hebben, en waartegen geen medicijnen zijn: Myxomatose en RHD. Door konijnen jaarlijks te laten vaccineren voorkomt u dat uw konijn ziek wordt. Het voorjaar is de beste periode om konijnen te vaccineren. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Konijnen kunnen het beste jaarlijks worden ingeent tegen myxomatose en RHD1, zeker als ze buiten komen.

Sinds een paar jaar heerst in Nederland een andere variant ; RHD2 waartegen een enting bestaat. deze kan ook tegelijk met de enting tegen Myxomatose en RHD1 gegeven worden.

Zie ook onder nieuwsinfo.

castratie?  Als u meer dan 1 konijn heeft (wat wel aan te bevelen is), is het belangrijk te weten wat het geslacht is.

Zijn ze van hetzelfde geslacht is het geen probleem, als u een rammelaar en een voedster heeft houd er dan rekening mee dat ze snel geslachtsrijp zijn, (tussen de 3 en 5 maanden oud, afhankelijk van het ras).  Cavia's zijn ook op 3 maanden geslachtsrijp.

Laat ze door de dierenarts controleren op geslacht!!!