Chiropractie voor uw gezelschapsdier
Chiropractie bij honden en katten
Chiropractie is een geneeswijze die zich richt op het herstel van de normale bewegelijkheid van alle gewrichten in het lichaam en de functie van het zenuwstelsel. Om optimaal te functioneren hebben alle organen en weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig.
Als er een blokkade in de wervelkolom aanwezig is verliest deze haar normale beweeglijkheid en flexibiliteit. Hierdoor kan stijfheid, spierspanning, pijn en verminderd prestatievermogen optreden.
Wanneer de wervelkolom minder beweeglijk is kan dat gevolgen hebben voor de zenuwbanen die tussen de wervels uit het ruggenmerg treden en die de informatieoverdracht tussen hersenen spieren en organen verzorgen.
Door de blokkade in de wervelkolom op te heffen kunnen de zenuwimpulsen weer onbelemmerd hun doel bereiken waardoor de weefsels en organen weer goed kunnen functioneren.
Problemen in de facetgewrichten van de wervels in de wervelkolom die met chiropracticie kunnen worden opgelost zijn:
- Een verminderde beweeglijkheid
- Het vastzitten in een neutrale positie
- Het vastzitten in een scheve stand
Deze afwijkingen (subluxatiecomplexen genoemd) kunnen ontstaan door spanningen, door een trauma of door giftige stoffen (waaronder medicijnen). Ook de gewone dagelijkse activiteiten kunnen al micro trauma’s veroorzaken. Vooral als het dier intensief aan sport doet. Wanneer dit soort afwijkingen (subluxatiecomplexen) in de wervelkolom zitten, dan zie je dat vaak terug in een afwijkende houding en/of beweging van het dier dat probeert op die manier de pijn te verminderen of te ontwijken.
Daarnaast worden tijdens bewegingen voortdurend spieren aangespannen en ontspannen, deze bewegingen moeten gecoördineerd verlopen. Wordt de zenuwvoorziening gestoord dan is de coördinatie ook verstoord, wat struikelen of verstappen tot gevolg kan hebben.
Wanneer er subluxatiecomplexen gevonden worden zal de veterinaire chiropractor deze behandelen.
Dit gebeurt meestal door middel van:
Mobilisatie:
Hierbij wordt het gewricht passief bewogen binnen het normale bewegingsbereik.
Manipulatie:
hierbij wordt een korte, snelle kracht uitgeoefend op een specifieke plaats en in een specifieke richting, zo dicht mogelijk bij het gewricht, waardoor dit gewricht weer meer bewegelijkheid krijgt.
Kenmerkend voor de manipulatie is dat deze met weinig kracht maar met hoge snelheid gebeurt. Deze manier van manipuleren wordt in de Angelsaksische literatuur een "adjustment" genoemd. Voor deze term hebben wij helaas nog geen goede Nederlandse vertaling gevonden. Deze technieken corrigeren een afwijkende stand en herstellen de beweeglijkheid, waardoor de zenuwtoevoer hersteld wordt en het lichaam zichzelf kan genezen.
Wanneer Chiropractie
Chiropractie wordt vooral gebruikt bij kreupelheid, stijf of stram lopen , nek- en rugklachten. Soms helpt het bij likplekken, incontinentie, obstipatie en internistische klachten.
Het is geen vervanging van de reguliere diergeneeskunde maar een aanvulling erop.
Indicatie bij honden en katten:
- Regelmatig struikelen
- moeite met traplopen en springen
- nekstijfheid of moeite hebben een bepaalde kant op te kijken of draaien
- kreupelheid zonder duidelijke oorzaak in de poot
- likplekken aan de poten
- incontinentie
- gevoelig bij aanraken
- moeite met opstaan
- minder presteren bij sporten
- “niet lekker in zijn vel zitten”
Konijnen
Konijnen kunnen last van een vastzittend kaakgewricht hebben, door middel van chiropractie kan daar ook de bewegelijkheid weer worden verbeterd, Meestal gebeurt dit na behandeling van het gebit vanwege haken op de kiezen.
Preventie
Chiropractie kan bij een grote verscheidenheid aan klachten hulp bieden, maar kan ook afwijkingen ontdekken voordat het tot klinische problemen komt. Dieren kunnen langere tijd last hebben van subluxatiecomplexen zonder dat dat opgemerkt wordt, ze lijken immers normaal te bewegen.
Aanwezige, gecompenseerde subluxatiecomplexen zullen meestal op den duur tot problemen leiden. Als tijdige correctie plaatsvindt kunnen die problemen voorkomen worden.
Geriatrie
Ook bij oudere dieren kan chiropractie zeer zinvol zijn. Als door artrose de beweging minder soepel wordt heeft dat zijn weerslag op het functioneren van de rug; hierdoor kunnen subluxatiecomplexen ontstaan.
Omgekeerd kan het aanwezig zijn van subluxatiecomplexen door een niet optimale manier van bewegen op den duur aanleiding zijn tot artrose, of de pijn van een al bestaande artrose versterken. Het corrigeren van de subluxatiecomplexen kan dan verlichting geven en de kwaliteit van leven aanzienlijk verhogen.
Na de behandeling
Door de behandeling worden compensaties doorbroken en het normale bewegingspatroon wordt voor zover mogelijk hersteld. De spieren rond de gewrichten worden anders belast en toxinen komen vrij, waardoor het dier de eerste dagen wat spierpijn kan hebben, en zelfs wat kreupeler kan lopen dan voor de behandeling.
Dit effect houdt meestal niet langer dan een dag of drie aan. Het is daarom wel verstandig om het dier de eerste dagen na de behandeling niet te zwaar te belasten, en gedoseerde, rustige beweging te geven. Denk aan aangelijnd uitlaten, niet wild spelen, geen zware wedstrijdtraining. eventueel kan er een paar dagen pijnstilling worden gegeven.
Ook kan het zo zijn dat door het doorbreken van compensaties een onderliggend probleem naar voren komt, iets wat mogelijk eerder niet opgemerkt kon worden. Dat kan dan de mogelijkheid bieden om de werkelijke oorzaak aan te pakken.
Het is goed om na drie weken het chiropractisch onderzoek te herhalen om het onderliggende probleem te vinden en eventueel de behandeling te herhalen als dit nodig is. Veel al langer bestaande problemen zijn niet na een behandeling helemaal verholpen.